Tájékoztató a közfürdők üzemeltetéséről

Tájékoztató a közfürdők üzemeltetéséről – NNK

Kedves Vendégeink!

A Nemzeti Népegészségügyi Központ koronavírussal kapcsolatos tájékoztatását figyelembe véve fürdőnk nyitva tart.

Fürdőnkben a megfelelő higiénés körülmények biztosítására nagy hangsúlyt fektetünk és kérjük kedves vendégeinket, hogy az alapvető higiénés előírásokat tartsák be. Fürdőnkben 9 nyelvű tájékoztatás áll vendégeink rendelkezésére az általános tudnivalókkal kapcsolatban. Ezúton megosztjuk a Nemzeti Népegészségügyi Központ jelenlegi tájékoztatását a közfürdők üzemeltetéséről a koronavírussal kapcsolatban:

„Ezúton tájékoztatom, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ (a továbbiakban: NNK) részletes útbaigazítást adott a megyei tisztifőorvosok részére a koronavírussal kapcsolatban a közfürdők üzemeltetése során.
Nyilvánvaló, hogy a nagyszámú látogató által igénybevett közfürdőkben a mikrobiológiai kockázat jelentős lehet egyes kórokozók esetében. Bár az eddigi adatok alapján az új koronavírus a fertőtlenített vizes közegekben viszonylag hamar elveszíti fertőzőképességét, de egyes óvintézkedések megtétele feltétlenül fontos a közfürdők üzemeltetése során.
Az NNK korábbi tájékoztatóiból is kiderült, hogy az új koronavírus egy burokkal rendelkező vírus. Amennyiben sérül ez a burok, akkor a vírus elveszíti fertőző képességét. A koronavírusok a vizsgálatok szerint 0,2-0,5 mg/l szabad klór jelenlétében szinte pillanatszerűen inaktiválódnak, így a megfelelően üzemeltetett medencékben életképes vírusok jelenlétével nem kell számolni.
Alternatív fertőtlenítőszerek (pl. hidrogén-peroxid) hatásosságáról jelenleg nincs információ.
Az uszodai vizek klórozása során használt klór mennyisége tehát elég ahhoz, hogy az esetleg vízbe kerülő koronavírust elpusztítsa.

Az alábbi (általánosan alkalmazandó) helyes fürdőhigiénés szabályok betartásán túl további elővigyázatossági intézkedést nem tartunk szükségesnek:
• Az uszodákat, fürdőket lázas vagy hányásos-hasmenéses betegek nem látogathatják. A tünetek elmúlását követően legalább 3 napig tartózkodni kell a fürdőzéstől.
• A medencébe lépés előtt kötelező az alapos, szappanos előfürdő.
• A medence terhelésére vonatkozó előírást (maximális egyidejű fürdőzőszám) be kell tartani.
• A medencében folyamatosan legalább 0,5 mg/l szabad aktív klórszintet kell biztosítani, ezt legalább napi három alkalommal (nagy fürdőzőterhelés esetén 2 óránként) ellenőrizni kell.
• Gondoskodni kell az egyéb üzemeltetési feltételek (pótvíz mennyiség, szűrő mosatás stb.) teljes körű betartásáról.
• Nem fertőtlenített, melegvizes töltő-ürítő medence csak ülőmedenceként használható, élményelemek üzemeltetése nem megengedett.
Utóbbi nem vonatkozik azokra az élményelemekre, melyek hatása kizárólag vízfelszín alatt érezhető.”